...

Покрай „Хвърчилатата история“ на Мира и днешния празник се сетих за една истински необичайна случка. Преди няколко месеца получих писмо в електронната си поща от човек, който се представяше за редактор на сайт с детска литература, част от една медийна група. Човекът питаше любезно дали може да публикува двете истории за Мира от сайта „Аз чета“ и при тях. Отговорих му, че няма проблем и може да ги качи. После той ме разпита дали имам и други такива истории, като не спираше да ми говори на „Вие“ и да се отнася към мен все едно срещу него стои самата Джоан Роулинг, а той се е добрал до интервю с нея. Стана ми смешно от цялото това внимание. През смях му обясних, че нямам, и че историите за Мира са писани само за нея и изобщо не бяха предвидени да бъдат четени от друг (просто така се случи, че бяха публикувани, но това е друга история). На следващия ден човекът, с който си пишех, започна да качва на техния сайт историите, като ги пускаше на части. Продължи и кореспонденцията ни по мейла, която ми е трудно да ви опиша или да и дам някакво определение. Само ще кажа, че си пишех с много възпитан и горд човек, който използваше на моменти доста архаични думи. Помня, че често употребяваше думата „прочее“, която не съм чувала скоро някой да използва :-).
Няма да ви занимавам с подробностите как разрах, но се оказа, че през цялото време съм си писала със ...сляп човек. В началото ми беше трудно да повярвам...но беше истина. Започнал да изгубва зрението си, когато бил около 10 годишен. След това почти го е възстановил, но за съжаление не след дълго ослепял напълно. Не помогнала нито една от операциите, на които се подложил. Как ми пишеше ли? И аз това го попитах! Освен специалната клавиатура, използваше и софтуер, който чете текстове. За да ми го докаже ми прати „Хвърчилата история“ мината през него. Изобщо не звучеше зле. Цялата „магия“ ставала чрез някакъв синтезатор (дело на хора от БАН, между другото), която трансформира писмения текст в човешка реч. Както той ми каза - реално така могат и неграмотни хора „да четат“.

Умишлено не споменавам името на човека. Знам, че е много горд и не търси съчувствие, само иска да си върши работата. От мой приятел разбрах, че преди време в неговия офис нахлули хора от ГДБОП, като го обвинили, че на специализиран сайт за хора със зрителни увреждания качвал пиратско съдържание. Такова било – Ян Бибиян на Елин Пелин според тях! Вдигнал се шум и онези умни глави се разкарали. 

Хубаво е, безкрайно хубаво, че хора със зрителни проблеми могат да четат по този начин и да имат достъп до интернет! Нищо чудно и вие да сте си писали с някои от тях и да не сте разбрали. :-)
Но днес е празникът на децата! Нека да са здрави и щастливи всичките! „Хвърчилатата история“ днес е за тях! 
http://www.azcheta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2069%3Akyte&catid=57%3Achildren&Itemid=84